Derisi çok sert ve bölmeler halinde olan pire, üzerlerinde bulundukları canlıların kanlarını emerek besin ihtiyaçlarını karşılarlar. İnsan, hayvan gibi canlılar üzerinde yaşayan pire, arkadaki iki bacağı sayesinde boyundan 200 m yükseğe zıplayabilmekte olduğu için istedikleri yerlere istedikleri zaman geçebilirler. Halk arasında bu zıplama özelliğinden dolayı kanatlı oldukları ve uçtukları bile düşünülür. Kişilerin vücut sıcaklıklarına göre yaşam alanlarını seçen pire, bir kişiyi günde 5-6 kez ısırabilir. Pireler, ısırdıkları yerlerde yanma, kızarıklık ve kaşıntı hissi uyandırır. Kaşınmayla birlikte kabarıklık oluşur. Vücut hassaslığına göre kaşınmanın getirdiği birçok kalıcı yara ya da alerjik hastalıklar da oluşabilir. Bu tür durumlarda kesinlikle bir hekime başvurularak tedavi başlatılmalıdır. Pire, sürekli kan emen canlı olduğu için kişilere temasları ile pis kanları kolayca bulaştırabilir ve bu durumda veba, virüs, dizanteri gibi hastalıkların habercisi olabilir. Kişi sağlığı açısından ciddi sorun olan pire ile mücadele hiç kolay değildir. Ufak olması sebebiyle gözle görülmesi, fark edilmesi zor olan pirenin, kişiler tarafından yakalanmasını da bir o kadar zordur. Teker teker yakalanmaları imkansız olan pireler, günümüzde pire ilaçlama firmaları tarafından yapılan pire ilaçlama yöntemleriyle kolayca yok edilebilmektedir.
Pire türlerinin yaklaşık 1500-1600 tane olduğu bilinmektedir. Çok fazla olan pire türleri, yaşadıkları alanlara göre de isim alırlar. En bilinenleri ise; kedi piresi, köpek piresi, insan piresi, güvercin piresi, pamuk piresi gibi türleridir. Anlaşıldığı üzere hayvanların üzerlerinde de yaşamlarını sürdüren pireler, kendileri için özellikle daha sağlıksız, besinsiz hayvanları seçerler. Sokak ve kümes hayvanlarında daha sık rastlanır. Kişilere de geçebildikleri için ciddi zararlar oluştururlar. Sağlıksız hayvan kanlarıyla beslenip, sağlıklı kişiye temas etmeleri, bulaştırdıkları virüs ile oluşabilecek hastalık problemlerinin ciddiyetini de arttırır. Hayvan besleyen ya da çiftlik sahibi olan kişilerin daha dikkat etmeleri gereken pire sorunu, pire ilaçlama firmaları tarafından çözülebilir. Evcil hayvan sahibi olan kişilerin pire görmeleri durumunda kesinlikle hayvanlarına veteriner kontrolünde tedaviler başlatmalıdır. Ayrıca pirenin zıplama özelliği göz önüne alınarak da evde ilaçlama uygulatmaları, önlem alınması açısından mantıklı olacaktır. Yine çiftlik sahibi olan kişilere daha çabuk bulaşabilecek olan pire için de ayrı bir yöntemle uygulanan pire ilaçlaması kesin çözümdür.
Yumurtlayarak çoğalan pire üremeleri çok sık ve hızlıdır. Dişi pire yumurtlayabilmek için mutlaka kana ihtiyaç duyar. İnsan ve hayvandan kan ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra evin kuytu bölümleri olan koltuk, mobilya, yatak içlerine yumurtalarını bırakan pire, günde yaklaşık 18-20 adet yumurta bırakabilir. Ortamın sıcaklığına bağlı olarak açılma hızı da değişen pire yumurtaları, eğer ortam sıcaksa daha kısa süre de açılır. Başta önlem alınmaması durumunda pirelerin hızlı üremesi, evin her bir yanında olabilme risklerini arttırır. Bu nedenle, en ufak belirti karşısında pire ilaçlama firmaları tarafından alınacak yardım çok önemlidir. Pire ile mücadele için yapılacak olan pire ilaçlaması doğru yapıldığında her zaman kesin sonuçlar alınacaktır.
Pire türlerinin çok fazla olduğundan ve en bilinen türlerinden bahsetmiştik. Kısaca bu türleri açıklayacak olursak şöyle sıralayabiliriz.
İnsan Piresi: Adından da anlaşılacağı üzere insan üzerinde bulunur ve insan kanı emerek beslenir. Diğer türler arasında en ufak olanıdır. Kan emdiği sırada verdiği acı hissiyle varlığını anlayabilirsiniz. Ayrıca pire, kan emdiği yerlerde pisliklerini bırakır. Pire pisliği insan elbiselerinde, eşyalarında kahverengi lekeler bırakır. Bu durumdan da pire olup olmadığı anlaşılabilir. Pire bulunma durumunda pire ilaçlama firması ile irtibata geçilmelidir.
Köpek Piresi: Köpek piresi köpek üzerinde bulunduğu gibi sincap, kunduz, tilki, yaban domuzu, tavşan gibi hayvanlarda da görülebilir. Diğer pire türleri gibi üzerlerinde bulundukları canlıların kanlarını emerek besin ihtiyaçlarını karşılar. Bu pireler insana da geçebilir ve insan piresine göre kişiyi ısırdığında daha fazla can acısı hissettirir. Köpek piresi bulunduğunda muhakkak bulunduğu alana yakın yerler de ilaçlatılmalıdır.
Kedi Piresi: Kedi üzerinde bulunan kedi piresi, diğer hayvanlar üzerinde de bulunmakla birlikte insanlarda da görülür. Kedi üzerinde, kedi kanıyla beslenen bu pire türü, karnını doyurduktan sonra yumurtalarını bırakmak için kedi üzerinden başka yerlere atlar ve yumurtaları için uygun yeri belirler. İnsan kanından da beslenebilen kedi piresi, kedi üzerinden aldığı mikropları insanlara bulaştırıp sağlık sorunlarına sebep olabilir. Evde evcil hayvan olarak kedi bulunuyorsa, pire için veteriner kontrollerine sık sık gidilmeli, önlemler alınmalıdır.
Pamuk Piresi: Pamuksu kozaları olan bitkiler üzerinde yaşayan pamuk piresi adını da bu sayede almıştır. Hayvan ve insan kanı emmeyen bu pire türü, bitkilerin yeni filizlenmiş sürgülerini ya da taç yapraklarını kemirerek yer. Besin ihtiyacını bu şekilde karşılayan pamuk piresi, bulaşmış olduğu ekinlerin verimsiz olmasına ve ürünlerinin kalitesinin düşmesine sebep olarak büyük zararlar oluşturur. Pamuk piresine rastlanıldığı durumlarda pire ilaçlama hizmeti sunan ilaçlama firmalarına başvurulmalıdır. Pamuk piresi ile mücadele için pire ilaçlama firmaları genelde kokulu sıvı ilaçlar kullanmayı tercih ederler.
Pireler, türlerine göre verdikleri zararlarda değişen hayvanlardır. Ancak sonuç olarak her bir pire türü, insan ve hayvan sağlıklarına bile zarar verirler. Bunların engellenmesi kişilerin kendi çabalarıyla olabilecek bir durum değildir. Bu nedenledir ki pire ile mücadele için size en çok yardımcı olacak kuruluşlar pire ilaçlama firmalarıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlar kullanan, alanlarında uzman, eğitimli kadrolarla çalışan firmamız size pire ilaçlaması konusunda gereken her türlü desteği verecektir.