Her gün duş alınmalıdır. Dişler hergünfırçalalanmalıdır. Ütüsüz kıyafet giyilmemelidir. Ayakkabılar temiz ve boyalı olmalıdır. Moda takip edilmesede giyime, yakışanı giymeye dikkat edilmelidir Çantada ayna olmalıdır ve arasıra bakılmalıdır. Çantanızda ferahlatıcı sakız ,şeker bulunmalıdır. El ve ayak tırnaklarıkesilmelidir. Düzenli manikür pediküre gidilmelidir. Vücüt kılları uzamadan düzenli olarak alınmalıdır. Düzenli olarak saç boyası,dip boya , kaş ve bıyık için kuaföre gidilmelidir. Çok güneşlenmek cildi yıpratır, koruyucu kullanmalıdır. Kişiye özel parfüm ve deorant kullanılmalıdır. Akşam yemeklerine dikkat edilmelidir, sarmısak,sucuk gibi yiyeceklerden vücuttan koku yayılır. Çantamızda hep değişik kolonyalar bulunmalıdır. Evde terliksiz gezilmemelidir. Her banyoda vucüt keselenmelidir. Ayak topuklarıda keselenmeli ve ponza taşıyla fırçalanmalıdır. Misafirlikte ayakkabı çantası içerisinde ev ayakkabısı veya ev terliği bulunmalıdır. Yaz kışayak bakımı ve sağlığı için çorapsız gezilmemelidir. Eldivenle temizlik yapılmalıdır ki eller yıpranmasın. Yemek yaparkende eldiven kullanılmalı ellere (soğan sarmısak vb.) kokusu sinmesin. Yemek yaparken el ve kolları yakmamaya dikkat edilmelidir, yanık izleri hiçte hoş görünmez. Takı takılmalı saat mutlaka kullanılmalıdır. Evde saç düzleştiriciyle saçlara şekil verilmelidir. Güneş gözlüğü sağlık için önemliolduğu kadar aksesuar olaraktaşık duracaktır kullanılmalıdır. Saçlarda kepek sorunu varsa buna uygun şampuan kullanılmalı çözüm bulunamazsa bir uzmana danışılmalıdır.
Ay: Nisan 2020
Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?
Üreme kanalının bağlanması yöntemi; erkek sperm hüclerinin dışarı çıkmasına mani olmak suretiyle uygulanmakta olan bir doğum kontrol yöntemidir. Bu uygulamada erkeğin boşalması esnasında dışarı atacağı spermler engellenmektedir. Bu durumu erkeğin boşalamaması gibi düşünmemek gerekir. Erkek üreme hücreleri, boşalma anında normal şartlarda sıvının içerisinde bulunmaktadır ancak bu yöntem uygulandığında spermler tutulur ve geriye kalan sıvı dışarı atılır. Bu nedenle erkek eşi ile korunmadan cinsel ilişkiye girse dahi, boşalması esnasında partnerinin yumurtalıklarına herhangi bir sperm gönderemeyeceğinden hamilelik söz konusu olamaz. Tıp dilinde vazektomi olarak adlandırılan, üreme kanalının bağlanması yöntemi de, tıpkı kadınlarda uygulanan tüplerin bağlanması yöntemi gibi ameliyatla gerçekleştirilir. Bu yöntemi uygulayan erkeğin tekrar çocuk sahibi olabilmesi oldukça güçtür. Bu sebeple doğum kontrol yöntemi adına, üreme kanalını bağlatmayı düşünen erkek yeniden çocuk sahibi olamamayı göze almalıdır.
Tüplerin bağlanması olarak adlandırılan doğum kontrol metodu, ameliyatla yapılan, yüksek oranda başarı sağlayan bir korunma yöntemidir. Bu yöntemde esas alınan nokta, spermin yumurtaya taşınmasını sağlayan kanalların tıkanmasına dayanmaktadır. Tüplerin bağlanması yöntemi, başarı oranı oldukça yüksek olsa dahi bazı devantajları mevcut bulunmaktadır. Bunlar;
- Operasyonun ameliyatla gerçekleştirilmesi; doğum kontrol noktasında gelişen teknoloji ile birlikte birçok yöntem basit bir şekilde gerçekleştirilebilirken tüplerin bağlanması yöntemi ameliyata dayanmaktadır.
- Operasyonun ameliyatla gerçekleştirilecek olması, maddi külfete neden olur.
- Bu yöntem ile doğum kontrolünü sağlayan kadınların tekrar hamile kalma ihtimali oldukça düşüktür.
Tıkanan kanallar açılsa dahi tekrar hamile kalma olasılığının düşük olması, tüp bebek yöntemine itebilir. Tüplerin bağlanması yöntemi hem ameliyatla gerçekleştirilmesi hem de yeniden bebek sahibi olmayı engellemesi sebebiyle pek tercih edilen bir doğum kontrol metodu değildir.
Yapılan istatistiksel araştırmalar ülkemizde kadınların %10’unun adet döneminde dahi cinsel ilişkiyi terk etmediğini göstermektedir. Dini açıdan doğru olmayan bu davranış biçimi sağlık açısından da doğru değildir. Kadınların adet dönemlerinde cinsel ilişkiye girmelerindeki en büyük etken de bu dönemde hamile kalmayacaklarına dair gelen inanış biçimidir. Ancak bu inanış gerçeği yansıtmaz. Kadınların yumurtlama dönemlerinde ki sarkmalar sebebiyle ayrıca adet döneminde dahi olgunlaşmış ve döllenmeye hazır yumurtalar üretebilmeleri sebebiyle adet dönemlerinde nadiren de olsa hamilelik söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle adet dönemlerinde cinsel ilişkiye giren kişilerin korunma yöntemlerini bırakmamaları gerekir. Adet döneminde cinsel ilişkiye girenlerin dikkat etmeleri greken bir diğer husus da hijyen kurallarıdır. Çünkü bu dönemde cinsel ilişkiye girilmesi kadının enfeksiyonel hastalıklar kapmasına neden olabilir.
İmplant nasıl çıkarılır?
İmplant tedavisinde kullanılan materyal saf titanyumdur. Bu materyal tedavinin uygulandığı bölge ile kaynaşmayı çok daha kısa sürede ve başarılı bir şekilde gerçekleştirir. Aynı alandaki diğer tedavi yöntemlerine göre tercih edilmesinin sebeplerinden biri budur. Yerleştirme operasyonları lokal anestezi ile yapıldığı için hasta ağrı veya acı hissetmez. Yapılan araştırmalarda implant malzemesinin, bakımına, ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi durumlarına göre çok uzun süreler sağlam kaldığı ortaya çıkartılmıştır. İmplant diş, iyi bir ağız bakımı ve düzenli muayenesi ile 40 yıla kadar kullanılabilir. Ayrıca birçok implant üreticisi firma ürünleri için ömür boyu garanti vermektedir. Tedavi öncesinde uygun tetkiklerin yapılması sayesinde, kemik yapısının yoğun olduğu bölgelerde implantın kemikle kaynaşma başarısı oldukça yüksektir.
İmplant çıkarılması ameliyatı
İmplant nasıl çıkarılır sorusunun cevabını önce görsellerle açıklamak istiyoruz.
İlk 3 aşama
Sonraki 3 aşama
Hangi durumlarda implant çıkarılır?
- İmplantın kemik yoğunluğunun az ve çene yapısının dar olduğu bölgeler gibi uygun olmayan bir yapıya yerleştirilmesi,
- gerekli tetkiklerin yapılmadığı durumlar (Kanamanın zor durdurulduğu şeker hastalığı gibi),
- kalitesiz malzeme kullanımı,
- hekim hatası,
- kişinin kemik yapısının oturmamış olduğu durumlar,
- hastanın gerekli bakımı yapmadığı durumlarda,
implant yapılan bölgede enfeksiyon, implant malzemesinin kemikle kaynaşmaması, geçmeyen kanamalar ve yaralar gibi durumlar oluşabilir veya implant doğal ömrünü tamamlamış olabilir. Bu gibi durumlarda implant çıkarma işlemi ile implant bulunduğu yerden çıkarılarak uygun iyileşme süresi sonunda hastanın isteğine ve yapının uygun olmasına göre yeni bir implant takılabilir.
İmplant çıkarma işlemi zor mu?
İmplant çıkarma işlemleri, implant yapılması gibi aynı kolaylıkta ve hastanın rahatsızlık duymaması sağlanarak kolayca yapılabilmektedir. Hastanın ağız dokusunun implant malzemesini kabul etmemesi gibi durumlar kısa sürede ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple kemik yapı ile tam kaynaşmayan implant kolayca çıkarılabilir ve uygun görülen durumlarda 3-6 ay gibi iyileşme süresi sonunda yeni implant takılabilir. Doğru operasyon şartları ve gerekli bakımların yapılması sayesinde implantın kemik ile kaynaşması oldukça kolaydır. Ancak tersi durumlarda çıkarma işlemleri için hastaların korkmasını gerektirecek bir durum yoktur.