Sizi Koruması için Köpeğinizi Nasıl Eğitebilirsiniz?

Köpeğinizi koruma için eğitmek, sizi tehlikeye karşı uyarması, çit hattınızda devriye gezmesi, yabancıları uyarması veya sizinle tehlike arasında tampon olarak durması için eğitmek anlamına gelebilir. Asla bir köpeğe saldırgan olmayı öğretmeyin. Köpeğiniz birisini ısırırsa, bu para cezaları, davalar, köpeğinize el konulması ve hatta ötenazi ile sonuçlanabilir. Köpeğinize, yabancıların sizi yalnız bırakmasını istediği zaman sakin ve arkadaş canlısı ama kararlı olmasını öğretin.köpek eğitme, köpek nasıl eğitilir, köpek eğitme yolları

Aşama 1

Komutlarına uyması için köpeğinizi eğitin

Köpeğinizi sosyalleştirin ve itaat eğitimi verin. Onu her türlü insan, yer, nesne ve diğer hayvanlara alıştırın. Ona yemek yemeden, yürüyüşe çıkmadan veya oyun oynamadan önce emirlerinize itaat etmesi gerektiğini, yani sürünün lideri olduğunuzu gösterin. Kontrolün sizde olduğunu biliyorsa, emirlerinizi olağan dışı bir durumda da takip edecektir.

Adım 2

Teriyerler inatçı havlayıcılar olabilir

Köpeğinizi yabancılar yaklaşırken sizi uyarması için eğitebilirsiniz. Çoğu köpek bunu doğal olarak yapar, ancak Teriyer ve Dachshund’lar bunu biraz abartır ve birisi evinizin yakınında herhangi bir yere geldiğinde ısrarla havlarlar. Mesajı aldığınızı belirttikten sonra bu inatçı havlayıcılara durmayı öğretin. Bunun için iyi bir yöntem, köpeğinizin tasmasını tutarken bir arkadaşınızın kapı zilini çalmasını sağlamaktır. Köpek üç kez havladığında, “havlama yok” komutu verin, oturmasını söyleyin ve ödül maması verin. Çoğu köpek oturma pozisyonunda havlamakta zorlanır. Köpek “havlama yok” dendiğinde işinin bittiğini anlayana kadar bunu tekrar tekrar yapın.

Aşama 3

Köpeğinizi panikle çitin dışına çıkmayacak şekilde eğitebilirsiniz

Sınırlarınızı terk etmeden mülkünüzü koruması için köpeğinizi eğitin. Bazen bir alanı kontrol eden bir köpeğin varlığı, evinizi vandalizmden veya hırsızlıktan koruyacaktır. Tasmalı köpeğinizi mülkünüzün çevresi boyunca yürütün ve çizgiyi geçmeye çalışırsa bir sınır komutu (“bahçe” gibi) verin. Sınırlarını anlaması için bunu birçok kez tekrarlamanız gerekecek. Evinizin yakınlarında bisiklet sürmek veya yürümek için arkadaşlarınızı veya komşularınızı davet edin. Köpeğinizi uzun, gevşek bir kayışla tasmaya bağlayın ve çitten uzak durun. Çite panikle koşmaya çalışırsa, sınır komutunuzu verin ve kayış üzerinden kısa bir çekişle uyarı yapın. Birisinin köpeğin adını açık kapının diğer tarafından seslendirmesini sağlayın ve sınır komutunu tekrar edin, eğer seslenen kişiye koşmaya çalışırsa tasmayı çekin.

  1. Adım

Köpeğinizin sizinle uyumasına izin vermek onu şaşırtabilir.

Köpeğinize yakınınızda veya merdivenlerin altında uyumayı öğretin. Tehlikenin ortaya çıkması durumunda harekete geçmeye hazır bir köpeğiniz varsa, kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Sizinle uyumasına izin verebilirsiniz, ama bu onun kafasını karıştırır. Yatağınızın yanına bir minder koyun ve ona uzanmasını söyleyin, itaat ederse ona övgülerde bulunan ve ödül maması verin. Kalkarsa, işlemi tekrarlayın. Yatağa çıkmadan önce onu durdurmak önemlidir, bu yüzden hızlı davranın.

Adım 5

Bazı şehirler, belirli köpek ırkları için “Dikkat Köpek Var!” uyarısı asmanızı isteyebilir. Yasaları ve yönetmelikleri öğrenin. Bazı yerlerde Pitbull ve Rottweiler gibi özellikle güvenlik için beslenen ırkların bakımı yasak olabilir. Bu ırklar yasaklanmamış olsa bile, bazı sigorta şirketleri bu köpeklerin bulunduğu ev sahiplerinden daha yüksek primler alabiliyor. Bir “Dikkat Köpek Var!” uyarısı asmanız veya köpeğinizi sürekli bağlı tutmanız gerekebilir.

Atom Bombalarının Tarihi Ne Zamana Dayanır?

Atom bombaları şu an da Dünya üzerinde en tehlikeli ve en yıkıcı etkiye sahip patlayıcılar olarak gösteriliyor. İlk kez ABD’nin denemelerini başlattığı nükleer silah sanayisi ülkede, dünyaya gizli bir şekilde geliştirilmekteydi. Yüksek radyasyon yayan bu çalışmalar ABD’de çalışmaların yürütüldüğü bölgelerde radyasyona bağlı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmuştu. Dünya ise, 2. Dünya Savaşı’nda hemen hemen herkes tarafından bilinen, ABD tarafından Hiroşima ve Nagasaki şehirlerine atılması sonucu nükleer patlayıcılarla tanışmıştır. Bu olay o dönemde tam bir felaket olarak karşılanmış, ABD bu yıkımın bu denli yüksek bir can kaybı ve hasara yol açacağını tahmin edememiştir. O günden bugüne nükleer bombalar ve silahlar insanlık tarafından büyük nefretle anılmıştır. Hükümetler ise bu duruma el atmış, gerek savaş kanunlarında ki düzenlemelerle gerek BM aracılığıyla, kendi aralarında imzaladıkları anlaşmalarla bu durumdan doğacak herhangi bir felaketin önüne geçmeye çalışmışlardır.atom bombası nedir, atom bombası kullanımı, atom bombası neden kullanılırAtom Bombaları Ne Kadar Güçlü?

Atom bombaları şüphesiz en tehlikeli patlayıcılardandır. İnsanlık, sadece bir kere bu duruma tanık olmuş ve ne kadar hasar bıraktığına bizzat şahit olmuştur. İçeriğindeki uranyum, atom bombalarının olmazsa olmazlarındandır. Patlama gücünü tetikleyen önemli bir bileşendir. Miktarı doğrultusunda bombanın ne kadarlık bir alanı etkileyeceği öngörülebilir. Saflığı doğrultusunda ise bombanın çevreye vereceği zarar hesaplanabilir. Hiroşima’ya atılan atom bombasının içeriğinde %99 saflaştırılmış uranyum bulunmaktaydı. 1 megatonluk ağırlığı, etki ettiği her bir metrekaredeki canlı yaşamını imkansız kılmıştır. Nagasaki’ye atılan bombanın içeriğinde ise plütonyum bulunmaktaydı. Bu saldırı kısmen Hiroşima’daki saldırıya nazaran daha az kayıp vermiştir. Hiroşimada yaklaşık 140.000 kişi hayatını kaybederken, bu sayı Nagasaki’de 80.000 civarında olmuştur.

Günümüzde ise durum daha vahimdir. Devletler nükleer felaketlere rağmen bu alanda ki çalışmalarını sürdürmektedirler. Başta İran olmak üzere Rusya, ABD, Hindistan, Pakistan, Çin bu çalışmaları açıktan yürüten ülkelerdir. Özellikle Rusya’nın son zamanlarda ki faaliyetleri korkutucu boyutlara ulaşmıştır. Çar Bombası adını verdikleri nükleer bomba Japonya’ya atılan bombalardan 3000 kat daha tehlikelidir. Nükleer felaketlerin sonucunda sadece anlık kayıplar yaşanmayıp, bombanın çevreye verdiği zarar yıllar boyu canlılarda oluşan hastalıklar ile devam edebilmektedir.