Anıtkabir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

anıtkabir, anıtkabir nedir, anıtkabir ziyaret etme

Ankara denildiği vakit birçok kişinin aklına gelen ilk şey Anıtkabir oluyor. Çankaya’da yer alan Anıtkabir Ankara’ya ayak basan yerli, yabancı birçok turistin ilk ziyaret ettiği yer oluyor. Otobüs ve dolmuşlar geçtiği gibi metro ile gidecek olan kişiler de Anadolu durağında indikleri vakit Anıtkabir yürüme mesafesinde 2-3 dakika olacaktır.anıtkabir, anıtkabir nedir, anıtkabir ziyaret etme

Anıtkabir bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk için yapılmış bir anıt mezardır. Aynı zamanda İsmet İnönü’nün de mezarı yine burada bulunmaktadır. Anıtkabir 10 Kasım 1953 tarihinde yani Atatürk’ün 15. ölüm yıldönümünde açılmıştır. Atatürk bu tarihe kadar Etnografya Müzesi’nde defnedilirken bu tarihten sonra Anıtkabir’e defnedilmiştir. Mimarisi oldukça başarılı olan Anıtkabir için proje çalışmaları yapılmış ve günümüzdeki projede karar kılınmıştır. Anıtkabir’in mimarları bu projelerden başarıyla geçen Emin Onat ve Orhan Arda olmuştur. Anıtkabir’in zemin alanı tam 750.000 metrekaredir. Başta yerli siyasiler olmak üzere yabancı siyasilerin de uğrak yerlerinden bir tanesidir ve resmi bayramlarda saat 9.05’te saygı duruşu yapılarak törenler burada gerçekleşir.

Anıtkabir Bölümleri

Anıtkabir gezisi için gelecek olan kişilerin en az 1.5-2 saatlerini ayırması gerekir özellikle ilk defa gelecek kişiler için bu süre bile yeterli olmayabilir. Anıtkabir’in birçok farklı bölümü bulunmaktadır. Bu bölümler arasında en dikkat çekici olanları inceleyecek olursak Mozole Bölümü ilk sırada yer alır. Mozole cephesinde Gençliğe Hitabe ve 10.Yıl Nutkunun bazı bölümleri yer almaktadır. 42 basamak merdiveni çıktıktan sonra özellikle siyasiler çiçeklerini bu bölüme bırakır.

Aslanlı Yol da yine Anıtkabir’in en önemli bölümüdür. Oldukça uzun bir yoldur ve 24 aslan 24 Oğuz beyini temsil etmektedir. Taşlar oldukça aralıklıdır bunun sebebi de burada yürüyen kişilerin matem havasında başları öne eğik şekilde yürümeleri gerektiğinden kaynaklıdır. Tabii ki tören meydanı da 15 bin kişi kapasitelidir. Fotoğraf çektiren kişiler genellikle burada çektirir ve mozole cephesinin önünde poz verirler. Yine Anıtkabir’in iç kısmında yer alan Kurtuluş Savaşı Müzesi gibi bölümleri mutlaka ziyaret etmeli son olarak hediyelik eşya dükkanından da hem kendiniz hem sevdikleriniz için hediye almalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir