Lağım faresine benzeyen çatı farelerinin kürkleri yumuşaktır. Maksimum boyu 40 cm olarak bilinmektedir. Siyaha ve kahverengi renkte, uzun kuyruklu, uzun kulaklı ve büyük gözlü canlılardır. Çok iyi tırmanıcılar olduklarından dolayı binaların üst katlarında ve çatı katlarında da görmek mümkündür. Bina içlerinde veya altlarında tahta ve çöp yığınlarının aralarına yuva kurarlar. Çatı farelerinin dişi olanları yaşadıkları alanı işaretlerler ve bu işaretlemeyi dışkı yoluyla yaparlar. Bu yüzden yuvalarının olduğu bölgede yoğun bir koku vardır. Hem etçil hem de otçul olan bu canlı daha çok sebze ve yemişlerle beslenmektedir. Ömürleri bir sene kadar olan bu hayvanların dişi olanları senede 4 ila 6 kez yavrular ve her yavrulamasında 6 ila 8 yavru doğurur. Bir yavru farenin cinsel olgunluğa ulaşma süresi iki ila beş ay arasında değişiklik gösterir.
Çatı farelerinin evlerimizde olduğunu nasıl anlarız?
Çatı fareleri ortalıkta fazla dolaşan bir canlı türü değildir. Eğer bu canlıları evinizde ya da evinizin etrafında görüyorsanız bu demektir ki yuvaları başka kemirgenler tarafından istila edilmiş demektir ki bu da sizler için büyük tehlike teşkil eder. Eğer evin olmaması gereken yerlerinde yağ izlerine rastlarsanız bu farelerin evde dolaştığı anlamına gelir. Çünkü bu canlılar yürürken kürklerinde bulunan pis yağ etrafa saçılır ve bu izler meydana gelir.
Çatı fareleri Orta Çağ döneminde birçok insanın ölmesine sebep olan Veba hastalığının sorumlusu olan pirelerin taşıyıcılarıdır. Bu da demek oluyor ki çatı fareleri insan sağlığı için büyük tehlikedir. Bu canlıya karşı önlem almak için öncelikle evin hangi kemirgen tarafından istila edildiğini anlamak gerekir. Çatı farelerinin kuyrukları pulludur. Bu canlının evinize girmemesi için bütün kapı ve pencere etrafındaki boşluk ve delikleri tamamen kapatmalısınız. Onlara yaşam alanı bırakmamalısınız ki bu da düzenli ve hijyenik bir ortamla mümkündür. Farelerin bir numaralı düşmanı olan kediler de bunun için bir çözüm yolu olabilir. Fakat bunlar istila öncesi alınacak tedbirlerdir. Eğer evinizi fareler istila ettiyse yapmanız gereken tek şey işlerinde profesyonelleşmiş ve tecrübeli eleman kadrosu bulunan bir fare ilaçlama firmasından yardım istemektir. Sağlık ve hijyen açısından zararlı olmaması için kimyasal kullanmayan bu firmalar sizlere kalıcı bir çözüm sunacaktır.