Bebekler emeklemeye başlarken, onlar için hazırladığımız alanları terk eder ve evin diğer alanlarını keşfetmeye başlarlar. Mutfak, yeni keşif alanları arasında ilk sırada yer alıyor.
Çünkü mutfak, evde bebekle vakit geçiren annenin veya bakıcının gün boyunca en fazla zaman geçirdiği yerdir. Bebek ayrıca annesiyle birlikte mutfakta vakit geçirmek istiyor ve mutfakta yer bırakmıyor.
Özellikle çocukların çıkarları arasında tencere ve tavalar vardır. Ebeveynler çocukları için ev oyuncakları satın alsalar da, çocuklar bu oyuncaklarla oynamak yerine gerçek tencere ve tavalarla oynamayı tercih ediyorlar.
Çünkü mutfak eşyaları ve mutfak eşyaları hayatın ta kendisidir. Çocuk yemek, bir salata yapmak hayal ediyor. Yaptığı yemek tarafından servis edilir. Bunu yaparken her zaman annesini gözlemliyor ve modeli alıyordu. Onun gibi yemek yapar, onun gibi karıştırır, salatayı onun gibi yapar.
Bütün bunlar çocuk gelişimi için önemli anlardır. Çocuğun cinsiyeti burada önemli değil. Çocuk veya kız ya da erkek olsun, mutfak eşyaları oynamak ve annesini modellemek, yaşamı öğrenmek için önemli faydalar sağlar. Peki bu faydalar nelerdir:
Çocuk bağımsız hale gelir.
Özgüven artar.
Büyük kas ve küçük kas gelişimi desteklenir.
Yaratıcılık ve hayal gücü yaratıcı oyunlarla gelişir.
Sorumluluk becerileri gelişir.
Başlamış olan işi bitirme becerisi gelişir.
Günlük yaşam becerilerini öğrenir.
Gelecekte basit yiyecekler hazırlamak için temel atıyor.
İşbirliği ve dayanışma gibi pro-sosyal beceriler gelişir.
Ailelere Öneriler:
Çocuğunuz mutfağa girdiğinde, onu mutfaktan acele etmeyin.
Aksine, merak ettiği ve keşfetmek istediği bu alana girmesine izin verin.
Çocuğunuza sormadan çocuğunuzdan “kabini açmasını, tencereleri oradan çıkarmasını” isteyerek daha önce keşfetmesini sağlayın.
Çocuğunuzun boyunda kırılacak veya çocuğunuzun güvenliğini tehdit edecek hiçbir eşya koymayın.
Çocuğunuzu yaptığınız işe dahil etmeye çalışın. Örneğin bir salata yapıyorsanız, ona birkaç marul yaprağı verin ve yırtmalarını izleyin. Salataya aldığı marul yapraklarını ekleyin.
Çocuğunuza sorumluluk vermek ve onun yaptıklarından hoşlanmamak, kendine güven için olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Çocuğunuzun yaşına ve gelişimine göre gerçek mutfak çalışmalarına katıldığından emin olun. Örneğin, çorbayı pişirirken çorbayı karıştırın, kek yaparken yanlışları ve malzemeleri çırpın.
Mutfak söz konusu olduğunda da kazalar kaçınılmazdır. Su dökülebilir, un dökülebilir, tencere ve tavalar yok edilebilir. Bu tür kazalarda, aniden ve sertçe ve suçlayıcı bir şekilde konuşmamaya dikkat edin.
“Neden döküldün, sana dikkat etmeni, çabucak çıkmanı, seni görmeme izin vermedim” gibi ifadeler çocuğunuzun başarı duygusunu azalttı ve suçluluk duygusunu artırdı.
Çocuğunuzu dikkatli olması için uyardığınızda, çocuğunuzu “dikkat et” gibi suçlayıcı bir şekilde uyarmak yerine “Dökmemeye dikkat edin” gibi daha yapıcı bir şekilde uyarabilirsiniz.