p. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Aşırı derecede kilo alıp vermekle, hamilelik dönemiyle, yaşın ilerlemesiyle karın ön duvarı kasları gevşer ve karın da sarkma, çatlama, yağ birikmesi meydana gelir. Bu durumda bel kıvrımını yok ederek, karın ve bel bölgesinin haddinden fazla kalınlaşmasına neden olur. Bu problemleri yok etmek için, karın ve bel bölgesini incelterek daha genç bir görünüme kavuşturmak için yapılan estetik ameliyata karın germe ameliyatı denir.
Karın germe ameliyatı nasıl yapılır?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Karın germe ameliyatı, kasık bölgesinde karnın hemen altından enine açılan bir kesi ile yapılır. Böylece alt tabakadan sıyrılmış olan karın derisi ile hemen altında bulunan yağ dokusu inceltilerek fazlalık yağ dokusu çıkarılır. Akabinde gevşemiş olan karın duvarının kasları da dikilir ve böylece karındaki gevşeklik giderilir.
Karın germe ameliyatının teknikleri nelerdir?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Karın germe ameliyatı iki farklı teknikle yapılmaktadır. Bunlar:
-Mini karın germe ameliyatı
-Tam karın germe ameliyatı
Mini karın germe ameliyatı kimlere yapılır?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Mini karın germe ameliyatı, kişinin karın derisinin fazla olduğu ve kaslardaki gevşemenin göbek deliği hizasının altındaki bölümde yoğunlaştığı kişilerde yapılır. Mini karın germe ameliyatında, öbek deliği çevresinde kesi yapılmaz. Karnın hemen altında yapılan kesi ise daha sınırlı tutulur.
Tam karın germe ameliyatı kimlere yapılır?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Tam karın germe ameliyatı, çok fazla kilo almış, iki ve daha fazla doğum yapmış kişilerde görülen aşırı derecede gevşemiş karın ön duvarı vakalarında uygulanır. Bu tür kişilerde bazen 10 ila 15 cm kadar açıklıklar da görülebilmektedir. Bu kişilerde karın ön duvarı ile bel bölgesi haddinden fazla yağlı ve karın çok dikkat çekici bir şekilde sarkıktır. Bu tür durumlarda kişiye tam karın germe ameliyatı yapılır. Böylece karnın tamamında sarkmalar, deformasyonlar giderilir.
Karın germe ameliyatından sonra nasıl bir süreç yaşanır?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Karın germe ameliyatı, hastanede genel anestezi altında yapılır ve 2 ila 4 saat kadar sürer. Karın germe ameliyatından çıktıktan sonra 1 gün hastanede kalınması yeterlidir. Karın derisinin altına dren konur ki sızan serumları toplamak amaçlanır ve taburcu olurken dren alınır. Ameliyat sonrasında karın kaslarının sıkılaşması sebebiyle ağrı hissedilebilmektedir. Doktor tarafından verilen ağrı kesici ilaçlar ile bu ağrılar giderilebilir. Ameliyat sonrasında 3 hafta kadar bir süre karın korsesi takılır. Ameliyat sonrasında sıkıntıların daha çabuk geçmesi için, sigara içen kişilerin ameliyattan en az 1 hafta önce sigaraya bırakmaları gerekir. Şayet kişi kilo verme sürecinde ise karın germe ameliyatı bu sürecin sonunda yapılmalıdır. Doğum yapmış kadınların karın germe ameliyatı olması için, doğumdan sonra en az 6 ay beklemeleri tavsiye edilir. Karın germe ameliyatından sonra her tür ameliyatta olduğu gibi hafif derecelerde morluklar, şişlikler olacaktır ancak bir hafta kadar bir sürede bu şikayetler azalarak yok olacaktır.