Stres ve anksiyete uykusuzluğa neden olur?

stres uykusuzluğa sebep olur mu, anksiyetenin etkileri neler, anksiyete nelere sebep olur

Koronavirüs salgını ile zor günler yaşadığımız bu günlerde stres ve kaygı kaçınılmaz. Stres ve Kaygı Uykusuzluğa Neden Olabilir

Uykusuzluk bağışıklık sistemine zarar verebilir. Çünkü güçlü bir bağışıklık sisteminin en önemli gereksinimlerinden biri uykudur.

Türkiye’deki uyku maddelerinin kalitesi, konforu ve yeni teknolojilerle hayata geçirilen ilk Yataş Bedding markası “Türkiye’de Uyku Araştırması”, bir kişinin uykusuz gecesinin en önemli nedeni, stres ve kaygı olduğunu gösteriyor. Yataş Bedding, koronavirüs salgını nedeniyle artan anksiyete yaşayan ve bu nedenle uyku sorunu yaşayanlar için uykuyu nasıl kolaylaştıracağına dair ipuçlarını paylaşıyor.stres uykusuzluğa sebep olur mu, anksiyetenin etkileri neler, anksiyete nelere sebep olur

Günümüzün en büyük sorunları arasında yer alan stres ve anksiyete, birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Uykusuzluk, mide ve bağırsak rahatsızlıklarından cilt sorunlarına kadar vücudumuzda pek çok etkisi olan stres ve anksiyetenin en önemli sonuçlarından biridir. Bugün tüm dünyayı sarsan koronavirüs salgını nedeniyle birçok insan sağlığı, çocukları, sevdikleri, işi ve geleceği konusunda ciddi şekilde endişe duyuyor. Bu endişe hali aynı zamanda uykumuzu ve dolayısıyla sağlığımızı da etkiler. Bedding Yatas Türkiye’deki uyku alışkanlıklarını belirlemek ve iyi uyku farkındalığını artırmak için tanıtıldı “Türkiye’de Uyku Çalışması” Sonuçlar da bunu doğruluyor.

Bir araştırmaya göre, Türkler esas olarak stres ve kaygı nedeniyle uyuyamıyor. Öte yandan en çok uyku sorunu yaşayanlar evli insanlar, çocuklar ve çalışanlar. Bu insanlar, işyerinde stres, yaşam ve gelecek kaygısı ve küçük çocukların sık sık uyanmaları nedeniyle yeterince uyumayı zor buluyorlar. 25-35 yaş arası bireyler ve yeni evliler, çalışanlar geç uyuyup sabah erken saatlerde iş stresi veya maddi sorunlardan yorgun olarak uyanırlar.

Uyumakta güçlük çekiyorsanız;

Evimizde kaldığımız bu süre boyunca önlem almamızı, psikolojimizi iyi durumda tutmamızı ve sevdiklerimizle iletişimde kalmamızı hatırlatan Yataş Bedding, uyku problemi olanlar için şu ipuçlarını sunuyor:

Yatma vaktinizi düzenlemeye çalışın. Akşamları aynı saatte yatmayı ve sabah belli bir saatte kalkmayı ihmal etmeyin.

Alışkın olduğunuz yatak odanızda uyumaya devam edin. Mümkünse uyuma yerini değiştirmeyin.

Biraz uyumak için yatağa gidin ve günün koşuşturmacasından uzaklaşmaya çalışın. Yatakta internette, sosyal medyada gezinmeyi, TV izlemeyi veya posta okumayı bırakın.

Uyumak istemiyorsan, uyumaya gitme. Uyuyamıyorsanız, yataktan çıkıp başka bir odada 10-15 dakika dinlenmeyi veya yatakta yuvarlanmak yerine uykulu hissedene kadar deneyin. Bu süre zarfında kitap okuyabilir, meditasyon yapabilir veya başka rahatlatıcı aktiviteler yapabilirsiniz.

Telefon dahil yatak odasındaki tüm elektronik cihazları kapatın. Tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar sizi gecenin ortasında titreşim veya sesle uyandırabilir.

Dışarıya sızan ışık uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle, karartma perdeleri veya uyku maskeleri yardımcı olabilir.

Akşamları sindirimi zor yağlı yiyecekler ve atıştırmalıklar yememeye çalışın ve kafein içeren içeceklerden kaçının.

Akşam 18: 00’e kadar düzenli egzersiz yapın.

Yatmadan önce ılık bir duş alın.

Papatya gibi rahatlatıcı / yatıştırıcı bitki çayları yatmadan önce kullanılabilir.

Evcil hayvanları yatak odanızdan uzak tutun ve uykuya dalmanıza yardımcı olmak için yatağınızı düzenli olarak yıkayın.

Lavanta gibi uçucu yağların kaygıyı azalttığı ve uyku kalitesini artırdığı bilinmektedir. Bu tür uçucu yağlar size yardımcı olacaktır.

Vücudunuza uyan ve yolunuza çıkmayan ortopedik bir yatak kullanın.

Reflü varsa yastığınızın yüksek olduğundan emin olun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir