Yetersiz Alınan Uykunun Beyne Etkisi Nasıldır?

yetersiz uyku, yetersiz uykunun etkileri, yetersiz uyku ve beyne etkisi

Herkesin hayatının bir döneminde karşılaştığı uyku sorunu çok ciddi sorunlara yol açabilir. Yorucu ve stresli bir günün sonunda, kalitesiz ve yetersiz uykudan kaynaklanan fiziksel ve zihinsel sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı bir yetişkinin fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığını korumak için gece 7 ila 8 saat uyuması gerektiğini açıkladı. Ancak çeşitli nedenlerle uykuya dalmak zor olabilir veya kısa bir süre uykuya daldıktan sonra sabaha kadar uyanıp uyuyabilirsiniz. Beyin ve ruh sağlığı için çok önemli olan uyku, gün içinde tükenen enerjinin yeniden toplanmasında ve kendi kendini iyileştirmesinde de büyük rol oynar. Beyin sağlığının yanı sıra birçok yönü de olumsuz etkileyen uykusuzluk, sandığınızdan çok daha önemli bir sorun.yetersiz uyku, yetersiz uykunun etkileri, yetersiz uyku ve beyne etkisi

Yetersiz uykunun vücuda zararları;

Obezite riskini artırır… Gece 6 saatten az uyuyanlar iştah artışı ve yüksek kalorili yiyeceklere ihtiyaç duyabilirler. Uykusuzluk vücudumuzdaki hormonlarda da değişikliklere neden olur. Ghrelin ve leptin düzeylerinde farklılıklara neden olan uyku yoksunluğu iştahı tetikler ve obeziteye katkıda bulunur.

Beyin kanamasına ve felce neden olabilir… Belki de şimdiye kadar bu kadar ciddi sonuçları olabileceğini düşünmemiştiniz; Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmalar beyin kanaması ve felç olasılığına neden olduğunu kanıtlamıştır. Ortalama altı saatten az uyuyanlar, zamanla bu tür hayati tehlike oluşturan sorunlarla karşılaşabilirler.

Hafıza kaybı ve bilinç kaybı… Kalitesiz ve az uyku daha unutkan olmanıza neden olur. Uzun süredir uykusuzluk çekenlerdenseniz; kaçınılmaz olarak öğrenme, anlama ve bilinç problemleriniz olacaktır. Uykusuzluk kalıcı beyin hasarına yol açtığı için ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunudur.

Diyabete Neden Olabilir… Tip 2 diyabet riskini artıran kalitesiz ve az uyku, insanları insüline karşı daha az duyarlı hale getiriyor. Araştırmalar, gecede altı saatten fazla kaliteli uyuyanların diyabet geliştirme riskini en aza indirdiğini gösteriyor.

Kalp hastalığına neden olur… Vücudumuz yeterince uyumadığında daha yoğun kimyasallar ve hormonlar salgılar. Düzenli uyuyanlar ile karşılaştırıldığında, yeterince uyumayanlar %48 daha fazla risk altındadır. daha az uyu; Ayrıca kan damarlarının tıkanması, yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği gibi sağlık sorunları yaşayabilirler.

Bağışıklığı düşürür… Uyumakta güçlük çeken insanlara bakarsanız, onların grip ve soğuk algınlığına yakalanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu görebilirsiniz. Bunun nedeni uyku yoksunluğunun bağışıklık sistemini olumsuz etkilemesidir. Yeterince uyumadığınız zaman vücudunuz dinlenemez ve kendini yenileyemez.

Kanser Oluşumunu Tetikler… Amerikan Kanser Derneği’nin Yaptığı Araştırmada; Geceleri altı saatten az uyuyan 1.240 kişide kötü huylu bağırsak polipleri bulundu. Aynı zamanda günde gerekli sayıda saatten daha az uyuyan kişilerde kolon kanseri veya meme kanserinin ortaya çıkması, iki durumun birbirini tetiklediğini gösterir.

Depresyon ve strese neden olabilir… Beyin için çok etkili olan kalitesiz ve yetersiz uyku, birkaç günden fazla sürerse depresyona ve strese neden olabilir. Uykusuzluk çeken kişilerin ruh hallerinin sıklıkla değiştiği gözlemlenmiştir.

Kaliteli uyku için nelere dikkat edilmelidir?

Gündüz spor yapmalıdır.

Kısa ve aralıklı uykulardan kaçınmalıyız.

Protein yatmadan 1,2 saat önce tüketilmelidir.

Yatak odasındaki serinliğe dikkat edin.

Gün içinde stresli ve stresli ortamlardan kaçınılmalıdır.

Bu uyku düzeninizi etkilememeli ve her gece aynı saatte uyumaya çalışmalısınız.

Yatmadan önce zihinsel aktivitenizi ve onu meşgul eden sorunları unutmaya çalışmalısınız.

Kitap okumak, ılık bir duş almak veya rahatlamak için meditasyon yapmak gibi alternatifleri değerlendirerek yatabilirsiniz.

Yatak odasında cep telefonu, televizyon gibi mavi ışık kaynaklarını kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Çarşaf, nevresim, yastık gibi detayların rahatınız için uygun olduğundan emin olun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir