Tıp dünyasındaki ilerlemeler, estetik tedavi alanlarında büyük tedavi yöntemlerini geliştiriyor. Bu yöntemler sadece yüz germe, burun estetiği, kaş kaldırma veya gıdı aldırma gibi basit estetik işlemler üzerinde değil yüz protezi gibi oldukça ciddi alanları da kapsıyor.
Yüz Protezi Nedir?
Geçirilen büyük kazalar, cilt veya kemik kanseri gibi ciddi kanser türlerinin verdiği tahribat gibi nedenler ile yüzde büyük deformasyonlar oluşabilir. Yüz protezleri bu deformasyonların yarattığı olumsuz görüntüyü tedavi etmek için kullanılan araçlardır.
Yüzde meydana gelen bu büyük travmalar, kişinin konuşmasını, yemek yemesini, yutkunma gibi eylemlerini olumsuz etkiler. Bunun da ötesinde insanın aynası olarak kabul edilen yüzde, bu denli ciddi bir tahribatın oluşması kişinin psikolojisini bozacak ve ağır bir depresyon geçirmesine neden olacaktır. Ameliyat ile uygulanan yüz protezleri, yüzün deforme olan kısmındaki tahribatı gidermeye yönelik bir işlemdir. Günümüzün tıbbi imkânları ile oldukça basit uygulanmaktadır. Bu protezler silikondan elde edilir. İnsan sağlığına herhangi bir zararı yoktur. Hafif bir madde olduğundan, uygulandığı bölgede hareketleri kısıtlamaz.
Yüz Protezi Nasıl Uygulanır?
Bu protez genellikle, elmacık kemiği ve orta yüz bölgesinde uygulanmaktadır. Bu bölgede oluşan kemik kayıpları, yüz protezi ile kapatılır. Bu sayede yüzün normal bir görünüm kazanması sağlanır. Silikon protezin yüze yerleştirilmesi için, kemik kaybının olduğu bölgeye göre gözaltından veya ağız bölgesinden ufak bir kesi oluşturulur. Bu kesi kısmından silikon protez yerleştirilir.
Bu protezin uygulanması oldukça basittir. Ameliyat süresi, maksimum 1 saattir. Ameliyat süresince hasta genel anestezi ile uyutulmaktadır. Ameliyat sonrasında, hastada hafif bir ağrı hissi oluşması normaldir. Uygulamadan hemen sonra, yüzde bir şişkinlik ve morarma oluşur. Fakat bu tamamen doğal bir süreçtir. Ameliyatın üzerinden yaklaşık olarak iki veya en fazla üç hafta geçtikten sonra yüz, normal bir görünüme kavuşacaktır.
Ameliyattan sonra kısa bir süreliğine, protezin uygulandığı bölümde his kaybı veya uyuşukluk gözlemlenir. Bunun nedeni, ameliyat sırasında yapılan kesidir. Bu his ameliyattan sonra bir veya bir buçuk ay sonra kaybolacaktır. Bu sebeple bu türlü durumlar için endişe etmeye gerek yoktur.